Zonnepanelen onderhouden

Wanneer je duurzame energie wil gebruiken kun je naast windenergie ook kiezen voor andere manieren van stroom opwekken. Veel mensen kiezen al voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit is eenmaal een grote investering maar in de toekomst wordt dit meestal binnen een periode van 10 jaar ook weer terugverdiend.

Daarnaast draag je door gebruik te maken van zonnepanelen een steentje bij aan een duurzamer leven. Na het plaatsen van zonnepanelen heb je hier nog nauwelijks omkijken meer naar. De onderhoud van zonnepanelen is gelukkig laag, maar toch is het af en toe nodig om je panelen wat extra aandacht te geven. Door de volgende trucs gaan jou zonnepanelen langer mee en verhoog je bovendien je rendement.

Schoonmaken

Nu het mooie weer er aankomt is het een goede periode voor de jaarlijkse zomerschoonmaak. Dit geldt ook voor je zonnepanelen. Door het reinigen van de panelen verhoog je je rendement. Wanneer je gaat beginnen met schoonmaken kun je dit het beste doen door eerst zonder water aan de slag te gaan.

Droge viezigheid kan je er makkelijk zonder water vanaf halen. Vervolgens kan je met water aan de slag, doe dit bij voorkeur niet midden op de dag zodat het water niet gelijk opdroogt. Voor een plat dak kun je je panelen reinigen met schoonmaakmiddel en een spons.

Vermijd schuurmiddelen voor het schoonmaken, deze kunnen beschadigingen veroorzaken. Wanneer je panelen zo zijn geplaatst dat je er niet zo gemakkelijk bij kan kun je het beste gebruik maken van een uitschuifbare wisser. Wees voorzichtig bij het schoonmaken en stel je eigen veiligheid altijd voor op.

Onderhoud uitbesteden

Wanneer je zelf niet in staat bent om je zonnepanelen te reinigen of twijfelt hierover kun je overwegen om dit door een specialist te laten doen. Er zijn een aantal bedrijven gespecialiseerd in het schoonmaken van panelen. Daarnaast kunnen zij ook andere metingen doen op de panelen zoals een kwaliteitscheck. Het laten uitvoeren van controles op je zonnepanelen leveren ook weer voordelen voor je rendement op. Je kunt er ook voor kiezen om alleen controles door een externe partij te laten uitvoeren. Het advies is om dit eens in de vier jaar te laten doen.

Veel eigenaren van zonnepanelen vergeten vaak dat deze af en toe ook onderhoud nodig hebben. Dit is van essentieel belang om voortdurend zoveel mogelijk zonne energie te blijven opwekken. Hiermee zal de investering bovendien ook sneller worden terugverdiend en help je het milieu ook een handje.

Door Admin

Geef een reactie