Een elektrische auto rijdt niet op fossiele brandstoffen, maar heeft natuurlijk wel iets nodig om te kunnen rijden. Elektrische auto’s maken gebruik van energie uit een accu. Maar hoe veel energie verbruikt een elektrische auto? Wij zochten het voor jou uit. 

Verbruik elektrische auto VS verbruik benzineverbruik

Het verbruik van een elektrische auto wordt uitgedrukt in het aantal kWh dat de auto nodig heeft om 100 kilometer te rijden. Het verbruik van auto’s hangt van veel factoren af zoals het gewicht van de auto. Een zware auto verbruikt uiteraard meer energie om vooruit te komen dan een lichte auto. Daarnaast zijn factoren zoals hoe je omgaat met de auto en jouw rijstijl van invloed op het verbruik van elektrische auto. Wij kunnen dus niet precies zeggen wat jouw elektrische auto verbruikt of wat hij gaat gebruiken. 

We kunnen wel een schatting geven aan de hand van de BMW i3 die een elektrische en benzine variant heeft. De elektrische BMW i3 kan op 27,2 kWh ongeveer 170 kilometer rijden en heeft dus 16 kWh nodig om 100 kilometer te rijden. Als je dit zou vertalen naar benzine, zou de elektrische auto 1,8 liter nodig hebben voor 100 kilometer. Dit betekent dat de BMW i3 een vergelijkbaar benzineverbruik heeft van 1 op 56. 

Wat verbruikt mijn eigen elektrische auto?

Er zijn een aantal manieren om achter je eigen verbruik te komen. Heb je thuis een laadpaal waar je jouw auto mee oplaad? Wanneer je een kWh-meter laat plaatsen in jouw laadpaal weet je precies hoeveel jouw auto verbruikt. Laat je jouw auto thuis nooit op of ben je daarnaast ook erg veel onderweg, dan is het interessant om een laadpas aan te schaffen. Met je laadpas kun je online kijken hoe veel je hebt geladen en hoeveel je hier voor betaald hebt. 

Tips om het verbruik van jouw elektrische auto terug te brengen

  • Probeer zo min mogelijk te remmen. Tijdens het remmen wekt de auto wel energie op, maar om de auto weer vooruit te krijgen kost het vervolgens weer meer energie dan dat er opgewekt is. 
  • Neem zo min mogelijk bagage mee. Want hoe meer bagage, hoe zwaarder de auto en hoe meer energie het kost om de auto vooruit te krijgen. 
  • Probeer jouw snelheid zo gelijkmatig te houden, doe dit bijvoorbeeld met behulp van cruise control. 
  • Controleer regelmatig je bandenspanning om te zorgen je auto zo min mogelijk weerstand heeft op de weg. 

Op de vraag: wat is het verbruik van een elektrische auto? Is geen eenduidig antwoord te geven, omdat veel factoren hier invloed op hebben. Maar het is ongeveer te berekenen. Het verbruik per kilometer is in ieder geval lager dan een auto die rijdt op fossiele brandstoffen. 

 

Door Admin

Geef een reactie